Ga verder naar de inhoud

SPECTRA, Filip Rathé, Thomas Blondelle, Lise Bruyneel

Desire & Disillusion

Daan Janssens, Franz Schubert

In 2018 gaf Festival 20·21 de opdracht aan componist Daan Janssens om een vrije bewerking te maken van Schuberts magistrale liedercyclus Die schöne Müllerin. Janssens liet de vraag even bezinken en leverde enkele maanden later een prachtwerk af dat intussen internationale weerklank vond en ook werd opgenomen.

De onverbeterlijke melodieën van Schubert liet hij intact, maar hij bouwde er een verbluffend rijke en intrigerende klankwereld omheen, met hier en daar een verrassend tussenspel op teksten van de Portugese dichter Fernando Pessoa. Speciaal voor deze gelegenheid ontwierp Lise Bruyneel ook een video waarin de werelden van muziek, beeld en poëzie perfect met elkaar versmelten.

Net als bij de wereldcreatie neemt SPECTRA onder leiding van Filip Rathé de uitvoering voor zijn rekening. Zanger is de Belgische tenor (en KU Leuven-alumnus) Thomas Blondelle, die de voorbije jaren vooral in Duitsland carrière maakte als lied- en operazanger. Daan Janssens is intussen uitgegroeid tot een van de leidende componisten in ons land. Eerder dit jaar oogstte hij veel succes met zijn opera Brodeck bij Opera Ballet Vlaanderen.

Openingsconcert Academiejaar 2024-2025

Sponsor: Peeters Drukkerij/Uitgeverij/Boekhandel

ma 23 sep · 20:30

Programma

19:45

INTRO 

Pieter Bergé

20:30

CONCERT

Daan Janssens: Eine schöne Müllerin (vrij naar Franz Schubert)

Deel deze pagina

Tips voor jou

Praise & Disdain  26.09.2024

Trio Khaldei, Dietrich Henschel

Arnold Schönberg, Ludwig van Beethoven, Aaron Copland
do 26 sep · 20:30
I SOLISTI
Transit

I SOLISTI & SPECTRA

Kaija Saariaho, Annelies Van Parys, Saskia Venegas, Ellen Jacobs
zo 20 okt · 20:30

Uitvoerders

SPECTRA

SPECTRA

SPECTRA is een ensemble voor nieuwe muziek, met Filip Rathé als artistiek leider en dirigent. Het ensemble bouwt tal van trajecten uit met in Vlaanderen levende componisten en promoot hun werk in internationale en historische context. SPECTRA creëert vele opdrachtwerken in constante dialoog met referentiewerken uit het recente verleden.

Filip Rathé

Filip Rathé

Filip Rathé is dirigent, componist, musicoloog en pianist. Sinds 1993 is hij artistiek leider en dirigent van SPECTRA, waarmee hij meer dan 130 nieuwe werken creëerde. Van 1992 tot 2001 leidde hij ook het koor De 2de Adem, dat zich toespitst op de uitvoering van hedendaagse muziek. Naast zijn functie als docent hedendaagse muziek, kamermuziek, muziektheorie en compositie, is Rathé sinds 2021 ook decaan van KASK & Conservatorium Gent.

Thomas Blondelle

Thomas Blondelle

De Belgische tenor Thomas Blondelle is sinds 2009 solist bij de Deutsche Oper Berlin. Centraal in zijn repertoire staat de Duitse opera, met werk van componisten als Richard Strauss en Richard Wagner. Naast zijn carrière als zanger in opera’s, operettes en liedrecitals is Blondelle actief als docent aan LUCA School of Arts Campus Lemmens in Leuven en als componist.

Lise Bruyneel

Lise Bruyneel

Of het nu gaat om Lise Bruyneels vroegere carrière als celliste, het vinden van het juiste beeld voor een voorstelling, het maken van videocollages of het bedenken welk poëtisch project de voorbijganger op straat zal aanspreken. De aanpak is vergelijkbaar: op een creatieve en emotionele manier, vaak ritmisch, op het raakvlak tussen kunstenaars en publiek staan.

Daan Janssens liet de onverbeterlijke melodieën van Schubert intact, maar hij bouwde er een verbluffend rijke en intrigerende klankwereld omheen.

Tickets

€ 30

Desire & Disillusion ma 23 sep 2024 · 20:30
Bestel je meer dan 3 concerten? Kies ABO3+ voor 30% korting!
Bestel ABO3+

Locatie

Aula Pieter De Somer

Charles Deberiotstraat 24
3000 Leuven

De Lijn halte Sint-Michielskerk Plan je route
Parking Heilig Hart en Parking Ladeuze Kies je parking uit
Aula PDS is rolstoelvriendelijk. Reserveer je voorbehouden plaats ten laatste twee weken op voorhand. Ter plaatste helpt een festivalmedewerker je verder. Ga naar TICKETS voor meer info