Ga verder naar de inhoud

LUDWIG & Vincent van Amsterdam

Wim Henderickx, Maxim Shalygin, Benjamin Windelinckx

Tussen de vele schetsen die bij het plotse overlijden van Wim Henderickx nog op zijn werktafel lagen, zaten vergevorderde plannen voor een concerto voor accordeon en strijkers. Diederik Glorieux, bijna twee decennia lang de muzikale rechterhand van Henderickx, voltooit het werk dat nu op Transit een postume wereldcreatie beleeft. Het concerto krijgt het gezelschap van andere werken van Henderickx, de Oekraïener Maxim Shalygin en een creatie van de jonge Vlaamse componist Benjamin Windelinckx. LUDWIG, het Nederlandse orkest dat Grammy-winnende faam oogstte door hun samenwerking met Barbara Hannigan, treedt hier aan in de opwindende combinatie met accordeonvirtuoos Vincent van Amsterdam.

za 19 okt · 20:30

Programma

Henderickx: creatie

Shalygin: Angel

Windelinckx: creatie (commissie Transit)

Deel deze pagina

Uitvoerders

LUDWIG

LUDWIG

In 2012 richtten zes Nederlandse orkestmusici een nieuw muziekcollectief op: LUDWIG. Ze wilden een collectief dat zich niet alleen artistiek, maar ook in reikwijdte en flexibiliteit zou onderscheiden. Het programma van LUDWIG is even doordacht als avontuurlijk en veelzijdig. LUDWIG brengt moeiteloos componisten uit verschillende tijdsperiodes, stijlen en achtergronden bij elkaar. De musici experimenteren met presentatievormen en werken samen met kunstenaars, wetenschappers en andere mensen op de meest uiteenlopende plekken.

Vincent van Amsterdam

Vincent van Amsterdam

Bij de Nederlandse accordeonist Vincent van Amsterdam staat virtuositeit in dienst van expressie, in kleine en grote gebaren. Zijn actieve rol als promotor van zijn instrument kent vele facetten. Hij onderzoekt steeds weer de fascinerende mogelijkheden van het relatief jonge instrument. In persoonlijk contact met componisten en via opdrachten voegt van Amsterdam regelmatig nieuwe composities aan het repertoire toe.

Componisten

Wim Henderickx

Wim Henderickx

Wim Henderickx (1962-2022) was een Belgische/Vlaamse componist. Veel van zijn werken werden beïnvloed door oosterse muziek en filosofie. Hij componeerde voor opera, muziektheater, orkest, koor, harmonieorkest en kamermuziek. Elektronica was vaak een belangrijk element in zijn muziek. Henderickx was professor compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en aan het Conservatorium van Amsterdam.

Maxim Shalygin

Maxim Shalygin

Maxim Shalygin is een Oekraïens-Nederlandse componist en dirigent. Hij componeerde reeds in verschillende genres: kamermuziek, vocale muziek, symfonische muziek, elektroakoestische muziek, maar ook muziek voor theater, ballet en film. Met psychologisch inzicht en spiritualiteit combineren zijn composities een breed scala aan technieken. Sinds 2016 is Shalygin oprichter en artistiek lid van het Shapeshift Ensemble (NL).

Benjamin Windelinckx

Benjamin Windelinckx

Benjamin Windelinckx (°1999) volgde accordeon, klassieke zang en muziektheorie aan de muziekschool van Oostende, voor hij compositie ging studeren aan het Conservatorium van Gent bij Daan Janssens, waar hij in 2022 afstudeerde. Hierna begon hij de studie musicologie aan de KU Leuven. Zijn muziek werd al uitgevoerd door onder meer het Vlaams Radiokoor, het Leuvens Universitair Koor, I SOLISTI, SOV Young en Koi Collective.

Het Nederlandse orkest LUDWIG treedt hier aan in de opwindende combinatie met accordeonvirtuoos Vincent van Amsterdam.

Tickets

€ 20

LUDWIG & Vincent van Amsterdam za 19 okt 2024 · 20:30
Bestel je meer dan 3 concerten? Kies ABO3+ voor 30% korting!
Bestel ABO3+

Locatie

STUK

Naamsestraat 96
3000 Leuven

De Lijn Plan je route
Parking Heilig Hart Naar de parking
STUK is rolstoelvriendelijk. Reserveer je voorbehouden plaats ten laatste twee weken op voorhand. Ter plaatste helpt een festivalmedewerker je verder Ga naar TICKETS voor meer info