Ga verder naar de inhoud

Maria Milstein, Nathalia Milstein

Violence & Consolation

Erwin Schulhoff, Béla Bartók, Leoš Janáček

De vioolsonates van Bartók en Janáček behoren onbetwist tot het kruim van de 20e-eeuwse vioolmuziek

Beide composities overrompelen je volledig: ze zijn vaak heftig, op het agressieve af, terwijl op andere momenten vertedering en verstilling de bovenhand halen. Spanning is er sowieso, van de eerste tot de laatste noot. 

Dat alles geldt evenzeer voor de veel minder bekende vioolwerken van Erwin Schulhoff – een Tsjechisch genie dat nog altijd op zijn grote doorbraak wacht. Festival 20·21 tracht alvast een handje toe te steken: in niet minder dan drie concerten  kan je kennis komen maken met zijn briljante en bijzonder veelzijdige oeuvre.

De Nederlands-Russische violiste Maria Milstein maakte tien jaar geleden een magistrale opname van Janáčeks vioolsonate. Sindsdien staat ze onafgebroken op de radar van ons festival. Milstein is bijzonder veelzijdig, maar niets lijkt haar meer op het lijf geschreven te zijn dan de intense verstrengeling van rauwheid, melancholie en folklore in de Slavische vioolmuziek van de 20e eeuw. Haar droompartner daarbij is haar zus Nathalia, met wie ze sinds 2005 een duo vormt.

di 8 okt · 20:30

Programma

19:45

INTRO

Stijn Paredis

20:30

CONCERT

Schulhoff: Andante sostenuto (deel 2 uit: Sonate voor solo viool)

Schulhoff: Vioolsonate nr. 2

Bartók: Vioolsonate nr. 2

Janáček: In de Nevels

Janáček: Vioolsonate

Deel deze pagina

Uitvoerders

Milstein Duo

Milstein Duo

Violiste Maria Milstein werd geboren in Moskou en groeide samen met haar tien jaar jongere zus en pianiste Nathalia Milstein op in een muzikale familie in Parijs. Ze begonnen als viool-pianoduo samen te spelen zodra hun leeftijdsverschil het toeliet. Hun tweede cd Ravel Voyageur werd bekroond met de prestigieuze Diapason d’Or. In 2024 neemt Duo Milstein de complete werken voor viool en piano van Franz Schubert op.

Erwin Schulhoff – een Tsjechisch genie dat nog altijd op zijn grote doorbraak wacht.

Tickets

€ 20

Violence & Consolation di 8 okt 2024 · 20:30
Bestel je meer dan 3 concerten? Kies ABO3+ voor 30% korting!
Bestel ABO3+

Locatie

Iers College

Janseniusstraat 1
3000 Leuven

De Lijn bushalte Sint-Michielskerk Plan je route
Parking Heilig Hart Naar de parking
Het Iers College is rolstoelvriendelijk. Reserveer je voorbehouden plaats ten laatste twee weken op voorhand. Ter plaatste helpt een festivalmedewerker je verder. Ga naar TICKETS voor meer info