Ga verder naar de inhoud

Ragazze Quartet

From the New(est) World

Antonín Dvořák, Ruth Crawford Seeger, Florence Price

Toen Antonín Dvořák in 1892 directeur werd van het conservatorium van New York, trachtte hij zijn nieuwe stukken een ‘Amerikaanse’ draai te geven. 

Veel jonge componisten lieten zich meeslepen door dat idee. Een van hen was Florence Price, de eerste Afro-Amerikaanse componiste die in de VS een beetje erkenning vond. Zij schreef in 1935 een magnifiek strijkkwartet, dat vandaag eindelijk de concertpodia begint te veroveren. 

Naast de Dvořák-lijn kende de Amerikaanse muziek ook haar eigen avant-garde. Ook daar lieten vrouwelijke componisten zich niet onbetuigd. Meer bepaald het strijkkwartet van Ruth Crawford Seeger is van het beste en meest originele dat de Amerikaanse muziek uit de jaren 1930 heeft voortgebracht.

Het Nederlandse Ragazze Quartet is een van de avontuurlijkste strijkkwartetten van de Lage Landen. Of het nu gaat om klassiekers, verwaarloosde componisten (m/v/x) of nieuwe talenten, steeds geven ze zich volledig om de strijkkwartetcultuur op te frissen, uit te breiden en extra spannend te maken. Grenzen lijken hen eerder aan te trekken dan af te schrikken. Hun concerten én CD’s zijn dan ook altijd openbaringen. Zo ook hun recente CD But nog my soul, waarin de ‘ragazze’ hun kleine herontdekking van – een vooral meer vrouwelijk ! – Amerika presenteren.

Programma

19:45

INTRO

Lalina Goddard

20:30

CONCERT

Dvořák: Strijkkwartet nr. 12, op. 96 “Amerikaans”

Crawford Seeger: Strijkkwartet 1931

 Price: Strijkkwartet nr. 2

Deel deze pagina

Tips voor jou

Violence & Consolation Concertbeeld 08.10.2024

Maria Milstein, Nathalia Milstein

Erwin Schulhoff, Béla Bartók, Leoš Janáček
di 8 okt · 20:30

Pavel Haas Quartet, Pavel Nikl, Ivan Vokáč

Bohuslav Martinů, Leoš Janáček, Erwin Schulhoff
zo 13 okt · 14:30

Uitvoerders

Ragazze Quartet

Ragazze Quartet

Het Nederlandse Ragazze Quartet heeft zich met spraakmakende programma’s ontwikkeld tot een frisse en toonaangevende stem in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het samenwerkingen aan met theater, dans en literatuur. Met optredens die alle zintuigen aanspreken, maken ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer enthousiast voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

Het strijkkwartet van Ruth Crawford Seeger is van het beste en meest originele dat de Amerikaanse muziek uit de jaren 1930 heeft voortgebracht.

Tickets

€  25

From
the new(est) World do 3 okt 2024 · 20:30
Bestel je meer dan 3 concerten? Kies ABO3+ voor 30% korting!
Bestel ABO3+

Locatie

Auditorium Mc-Square / Philipssite

Philipssite 5
3001 Leuven

De Lijn Halte Philipssite Plan je route
Parking Philipssite 2 Ondergrondsparkeren
Het Auditorium MC-Square is rolstoelvriendelijk. Reserveer je voorbehouden plaats ten laatste twee weken op voorhand. Ter plaatste helpt een festivalmedewerker je verder. Ga naar de Ticketpagina voor meer info