Ga verder naar de inhoud

Daan Vandewalle

Schönberg & Ives Unlimited

Arnold Schönberg, Anton Webern, Ferruccio Busoni, Charles Ives, Henry Cowell, Frederic Rzewski

Preludeconcert 150e verjaardag Arnold Schönberg & Charles Ives

1874 was een grand cru jaar voor de westerse muziek. In Wenen werd Schönberg geboren – op 13 september nota bene. Met zijn sprong in de atonaliteit verlegde hij voor eens en altijd de grenzen van ons muzikaal bewustzijn. Enkele duizenden kilometers verderop, in Connecticut (VS), zag vijf weken later Charles Ives het levenslicht. Vrijgevochten als hij was, vertrouwde hij enkel zijn eigen verbeelding. Het leverde radicale en roekeloze muziek op, fascinerend van de eerste tot de laatste noot.

Ook Ferruccio Busoni – die honderd jaar geleden overleed – mag even meevieren in dit verjaardagsfeestje van leraars, leerlingen en verre vrienden. Ook hij was een dolle denker, die de moed had om zijn gedachten te volgen.

Een avontuurlijk programma vraagt een ervaren gids. Niemand is daarvoor meer geschikt dan Daan Vandewalle, de Belgische pianist die op Festival 20·21 al vaak verrassende paden kwam verkennen. Schönberg en Ives zijn voor hem absolute referentiepunten en de talloze verdere vernieuwingen die uit hun muziek voortvloeiden, vormen zijn dagelijkse biotoop. Geen wonder dus dat Vandewalle al deze baanbrekende muziek zo vanzelfsprekend laat klinken.

In het kader van 13th Biennial International Conference On Music Since 1900

Programma

19:45

INTRO

Mark Delaere

20:30

CONCERT

Deel 1 Schönberg & Co

Schönberg: Drei Klavierstücke op. 11

Webern: Variationen für Klavier op. 27

Busoni: Sonatina Seconda

Schönberg: Sechs kleine Klavierstücke op. 19

Deel 2 Ives & Co

Ives: The Anti-Abolitionist Riots

Cowell: The Tides of Manaunaun

Rzewski: Coming and Going, Mile 38 (The Road)

Ives: Hawthorne (Piano Sonata nr. 2)

Deel deze pagina

Tips voor jou

Schönberg & Ives Unlimited Concertbeeld 13.09.2024

J. Peter Burkholder

Charles Ives
do 12 sep · 20:00

Uitvoerder

Daan Vandewalle

Daan Vandewalle

Pianist Daan Vandewalle geniet een internationale reputatie als specialist in nieuwe muziek, met een sterke focus op 20e en 21e eeuwse Amerikaanse pianomuziek. Zijn programma's zijn vaak buitengewoon, zowel op technisch als intellectueel niveau, en combineren vaak het klassieke repertoire met premières van nieuwe werken die speciaal voor hem gecomponeerd zijn.

Een avontuurlijk programma vraagt een ervaren gids. Niemand is daarvoor meer geschikt dan Daan Vandewalle, de Belgische pianist die op Festival 20·21 al vaak verrassende paden kwam verkennen.

Tickets

€ 20

Schönberg & Ives Unlimited vr 13 sep 2024 · 20:30
Bestel je meer dan 3 concerten? Kies ABO3+ voor 30% korting!
Bestel ABO3+

Locatie

Grote Aula Maria-Theresiacollege

Sint-Michielsstraat 6
3000 Leuven

De Lijn halte Sint-Michielskerk Plan je route
Parking Heilig Hart en Parking Ladeuze Plan je route
Grote Aula MTC is rolstoelvriendelijk. Reserveer je voorbehouden plaats ten laatste twee weken op voorhand. Ter plaatste helpt een festivalmedewerker je verder. Ga naar TICKETS voor meer info.