woensdag, 12 oktober 2022 | 20:30 | Sint-Geertruikerk

Zeven Woorden gaat over de laatste woorden – eigenlijk zinnen – die Christus volgens de overlevering uitsprak aan het kruis, voor hij de geest gaf. Veel componisten lieten zich inspireren door die dramatische scène, die een kernmoment is in de geschiedenis van het christendom. In dit tweeluik prijkt Haydns ‘klassieke’ versie (concert 11.10.2022) tegenover een moderne interpretatie van Sofia Goebajdoelina (dit concert).

Sofia Goebajdoelina zorgt voor een moderne versie van de historische ‘zeven woorden’. Ook hier geen teksten, maar enkel gesublimeerde klanken. 

De solo-cello en de bajan (Russische accordeon) gaan een mysterieuze dialoog aan, in een geraffineerd web van trage strijkersklanken. Zoals steeds bij Goebajdoelina is alles subtiel, maar hangt er ook voortdurend dreiging in de lucht. Stapje per stapje bouwt het concert op naar dit intense meesterwerk: eerst klinkt Goebajdoelina’s duet In Croce, daarna de treurmuziek voor strijkers die Lutosławski schreef bij de dood van Béla Bartók en tot slot dus de Sieben Worte.

Programma

Sofia Goebajdoelina: In Croce, Sieben Worte

Witold Lutosławski: Musique funèbre

INTRO Jan Christiaens – 19:45


Concerten


Uitvoerders

Boho Strings & An Raskin & Francis Mourey dir. Etienne Siebens

Boho Strings & An Raskin bajan & Francis Mourey cello & Etienne Siebens dirigent

Bajaniste An Raskin werkte herhaaldelijk samen met Goebajdoelina en kent haar werk dan ook door en door. Deze avond krijgt zij gezelschap van cellist Francis Mourey, die met Trio Khaldei al twee keer eerder te gast was op Festival 20·21. 

Ook het jonge strijkersensemble Boho Strings tekent present. De algemene leiding is in handen van Etienne Siebens, een van onze grote specialisten van 20e-eeuwse muziek, zeker als er een strijkorkest aan te pas komt.

websites Boho Strings An Raskin Francis Mourey Etienne Siebens

Programmaboekje

Zeven woorden 11-12.10.2022

Sint-Geertruikerk

Halfmaartstraat
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

Vaartkom, Engels Plein 32

De lijn

De Lijn 4/5/6 halte Halfmaartstraat

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.