Ga verder naar de inhoud

Festival 20·21

Festival 20·21 is een Leuvens festival dat focust op de klassieke muziek uit de 20e en 21e eeuw.

Schitterende concerten en uitstekende omkadering

Festival 20·21 ijvert ervoor om via schitterende concerten en een uitstekende omkadering de publieksliefde voor recente en nieuwe muziek aan te wakkeren.

Jaarlijks presenteert Festival 20·21 een dertigtal concerten en activiteiten, tussen eind september en eind oktober. De concerten geven een beeld van de diversiteit van de muziek uit de 20e en 21e eeuw.

Elk festivalconcert heeft een sterke muzikale en inhoudelijke samenhang en vindt plaats op de meest geschikte locatie in Leuven (kerk, aula, schouwburg, STUK...). Een concert duurt gemiddeld 75', met uitzondering van de Transitconcerten die ongeveer een uur duren.

Het festival werkt graag en veel samen met de talrijke uitstekende musici en ensembles die Vlaanderen rijk is. Uiteraard passeren ook internationale gereputeerde musici en ensembles geregeld de revue.

  • De artistieke leiding voor de concerten met muziek uit de 20e eeuw is in handen van Pieter Bergé.
  • De zakelijke leiding en de artistiek invulling van Transit (muziek uit de 21e eeuw) wordt gestuurd door Maarten Beirens.

Sinds 1995

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant werd opgericht in 1995, onder impuls van de toen nieuwe provincie Vlaams-Brabant, de stad Leuven, de KU Leuven en enkele grote bedrijven.

In de beginjaren stond zowel de polyfonie, het repertoire met klassiek-romantiek als de 20e-eeuwse muziek op het programma in Leuven. In 2000 werd Transit toegevoegd voor de focus op de nieuwe muziek.

In 2006 kreeg het festival een nieuw artistiek profiel:

  • Novecento: zeven concerten met muziek van de 20e eeuw in Leuven,
  • Transit: weekendfestival met nieuwe muziek in Leuven,
  • Festival+: een tiental concerten in gemeenten in Vlaams-Brabant.

In 2018 werd het profiel aangescherpt:

  • Festival 20·21 verzamelt als overkoepelende festivalnaam alle concerten met muziek van de 20e en 21e eeuw in Leuven.
  • Festival 20·21 focust met Transit op de nieuwste ontwikkelingen van vandaag met creaties, compositieopdrachten en nieuw talent, gebald in een weekend in STUK in Leuven.