vrijdag, 28 oktober 2022 | 20:30 | Manhattan

Twee jonge Vlaamse duo’s slaan de handen in elkaar voor een programma waarin ze elkaar voortdurend afwisselen. Koi Collective (saxofoon en piano) en Goggles (zang en percussie) scheppen zo een even gevarieerd als prikkelend muzikaal panorama. 

Van subtiele alternatieve speeltechnieken tot exuberante theatraliteit, met veel recent werk van al even jonge Vlaamse componisten als Mulleman, Stulens en De Jonghe. Rode draad is A Room van Thomas Smetryns: zijn licht absurde huiskamer-intimiteit klinkt nergens beter dan in de Manhattan, de studio waar ‘Thuis’ wordt opgenomen.

Programma

Transit-opener met werk van: Thomas Smetryns, Tim Mulleman, Frederik Neyrinck, Karel Stulens, Ward De Jonghe, Lior Navok, François Sarhan

Componisten

Frederik Neyrinck

Frederik Neyrinck werkte met verschillende orkesten en ensembles als Asko|Schönberg, Nadar Ensemble, Klangforum Wien en Symfonieorkest Vlaanderen. Van 2020 tot 2024 is hij Artist in Residence bij I SOLISTI. Hij is ook zeer actief op het gebied van (kinder)muziektheater en opera. Dit uit zich o.a. in een residentie bij LOD muziektheater.

Website Frederik Neyrinck

Karel Stulens

Karel Stulens is een componist van nieuwe kunst en muziek. Zijn werk varieert van orkest- en kamerwerken, voornamelijk met performatieve en multi-media componenten, tot interactieve video's. Onderzoek en vragen naar stereotypen, traditionalisme en institutionele mechanismen vormen zijn basis voor het creëren van nieuw werk.

Website Karel Stulens

Ward De Jonghe

Ward De Jonghe studeerde piano bij Daan Vandewalle en compositie bij Daan Janssens. De Jonghe won de SOV Composers' Academy 2020 en zijn eerste strijkkwartet werd geselecteerd voor de 2021 ISCM World Music Days in Shanghai. Als pianist is hij actief in het Nemø ensemble en was hij gastspeler in o.a. HERMESensemble, Nadar Ensemble en Graindelavoix. 

Tim Mulleman

Tim Mulleman is componist, arrangeur en pianist. Als componist schrijft hij momenteel voor het Symfonieorkest Vlaanderen, Het Collectief, Kugoni Trio en het kersverse Koi Collective. Mullemans arrangementen worden gespeeld en gevraagd door o.a. Philippe Graffin, Het Collectief en het kamermuziekensemble van het Antwerp Symphony Orchestra. 

Website Tim Mulleman

Lior Navok

De muziek van Lior Navok wordt wereldwijd gespeeld in zalen als Carnegie Hall en Berliner Philharmoniker, en in operahuizen als Sydney Opera House, Oper Frankfurt en Deutsche Oper Berlin. Navok heeft een passie voor toneel en een liefde voor de kinderwereld. Hij is pianist en stichtend lid van het Butterfly Effect Ensemble dat gespecialiseerd si in het creëren van live muziek bij stomme films. 

Website Lior Navok

François Sarhan

François Sarhan is een Franse componist, regisseur en beeldend kunstenaar. Sarhan staat bekend om zijn muziektheater en multimediale werken waarin hij vaak zelf optreedt. Hij schreef het boek Introduction à l’Histoire de la Musique (2002) en is de initiatiefnemer van het artistieke collectief CRWTH, dat sinds 2000 multimediaprojecten creëert en uitvoert. 

Website François Sarhan

Thomas Smetryns

Thomas Smetryns’ zoektocht in het creëren van een experimentele muziekpraktijk resulteert in projecten waarbij een brede waaier aan instrumenten, uitvoerders en verschillende manieren van noteren aan bod komen. Smetryns schreef werken voor onder andere SPECTRA, pianist Daan Vandewalle, trompettist Jason Price, M&M ensemble en HERMESensemble. Daarnaast is hij actief als luitist. Improviseren doet hij voornamelijk met zijn uitgebreide collectie stemvorken en zijn collectie etnische muziek. Sinds 2008 is Smetryns verbonden aan LOD muziektheater. 

Website Thomas Smetryns

Uitvoerders

Goggles

Goggles, het energieke en speelse duo met Wim Pelgrims (percussie) en Esther-Elisabeth Rispens (stem), neemt je mee op een sprankelende reis door een theatraal hedendaags muziekrepertoire. Het duo vertrekt altijd vanuit een sterk verhaal en zoekt voortdurend naar manieren om de grenzen in het hedendaagse muziekdomein te verleggen.

Website Goggles

Koi Collective

Koi Collective werd in 2020 opgericht door Emmy Wils (piano) en Maarten Vergauwen (saxofoon). Het collectief is gespecialiseerd in de uitvoering van hedendaags repertoire en legt zich vooral toe op Belgische composities. Daarnaast kiest het Koi Collectief ook voor een verscheidenheid aan composities van buitenlandse componisten. Geïnspireerd door de gelijknamige vis wil Koi Collective  zich in de brede hedendaagse muziekscene profileren als een ensemble dat tegen de stroom inzwemt en zich de uitdagingen van de verschillende stijlen eigen maken.

Koi Collective op Facebook

Manhattan

Kolonel Begaultlaan 21
3000 Leuven

Bereken je route

Parking

De Manhattan is gelegen aan de Vaart Leuven-Mechelen.  

 Met de auto: parking Vaartkom

De lijn

De Manhattan is gelegen aan de Vaart Leuven-Mechelen.  

Te voet: 20 min van het station

Met de fiets: fietssnelweg F8 en F3

Met het openbaar vervoer: met de buitenringbus 600 tot Engels plein

Kom op tijd!

Van zodra het concert start gaan de deuren onherroepelijk dicht.