Ga verder naar de inhoud

Festival 20·21

12 sep > 26 okt 2024
open mind, open ears
Transit
18 > 20 okt 2024

Festival 20·21 is de jaarlijkse Leuvense hotspot voor klassieke muziek uit de 20e en 21e eeuw. Open oren ontmoeten er de klankrijkdom van te (her)ontdekken repertoire en muzikale geheimtips, of kunnen zich tijdens de Transit-driedaagse laten verrassen door begeesterende eigentijdse creaties.

IN DE KIJKER

Jaarbeeld Transit 18-22.10.2024

De ticketverkoop loopt gezwind!

Van 12 september tot 26 oktober organiseert Festival 20·21 een 30-tal concerten en activiteiten op verschillende locaties in Leuven. 

De muziek van de 20e eeuw zal weerom prikkelen, verwarren en verwonderen. Transit kijkt vooruit naar wat nu bruist in het nieuwe en diverse muzieklandschap.

Je kunt tickets kopen via de knop Bestel tickets op elke concertpagina of gebruik het Bestelformulier.

Desire & Disillusion Concertbeeld 23.09.2024

Festivalstart met Spectra & Thomas Blondelle en Eine schöne Müllerin

Daan Janssens liet zich inspireren door  Schuberts magistrale liedercyclus Die schöne Müllerin

De onverbeterlijke melodieën van Schubert liet Janssens intact, maar hij bouwde er een verbluffend rijke en intrigerende klankwereld omheen met verrassende tussenspelen op tekst van de Portugese dichter Pessoa. 

Lise Bruyneel versmelt muziek, beeld en poëzie in aangrijpende videobeelden.

Drie grootse Tsjechische componistenportretten op de Themadag

Leoš Janáček, Boduslav Martinů en - minder bekend, maar absoluut geniaal - Erwin Schulhoff heersen over de Themadag Czech that! 

Eerst zijn de strijkers aan het woord in – passionele / melodische / moderne - sextetten en een kwartet. Daarna keren de blazers de sfeer helemaal om: humor, spot en vrolijke melancholie buitelen over elkaar.

Pavel Haas Quartet kan als geen ander al deze Tsjechische passie delen. I SOLISTI (+slagwerkers +strijkers) gooit alle remmen los voor Le Bourgeois Gentilhomme, live geïllustreerd door Gerda Dendooven.

Agenda

Artistiek directeur Pieter Bergé
Artistieke drijfveren

Voorbij de genotsimperatief

De laatste jaren wordt klassieke muziek vaker en vaker aangeboden als een puur genotsartikel. Op zich is er natuurlijk niets mis met genieten, maar misschien mogen we toch een ietsepietsie ambitieuzer zijn. Muziek heeft immers meer te bieden en de mens trouwens ook. Festival 20·21 wil dat extraatje graag een beetje aanwakkeren – met open oren en open geest, natuurlijk.

Lees verder
Artistieke drijfveren

Transit: Partytime (as usual)

Maarten Beirens Transit 2022

Terwijl Festival 20·21 dit jaar de dertigste verjaardag viert, pronkt Transit met zijn 25e editie. Zoals het een jonge twintiger betaamt, vieren we dat niet met groots vertoon (of toch ook een beetje, want we hebben een heus orkest te gast), maar gaan we in onze jeugdige levenslust ervan uit dat ieder (Transit)weekend opnieuw een feest is.

Lees verder

1874 was een grand cru jaar voor de westerse muziek. In Wenen werd Schönberg geboren. Met zijn sprong in de atonaliteit verlegde hij voor eens en altijd de grenzen van ons muzikaal bewustzijn.

Lees verder