More info

Festival 20·21

Next edition: Sep > Oct 2024
open mind, open ears
Transit
18 > 20 Oct 2024
Festival 20·21 is Leuven’s yearly hotspot for classical music of the 20th and 21st centuries. Here, open ears may enjoy repertoire to be (re)discovered and musical insider tips, or, during the three days of Transit, may embrace the many surprises of exhilarating contemporary premieres.

Artist in residence 2025

Onze artistieke directeuren Maarten Beirens en Pieter Bergé kondigen aan dat Brecht Valckenaers de komende jaren artist-in-residence wordt van Festival 20·21! Er zijn zelfs al concrete plannen voor een nieuw solorecital tijdens de themadag op 12 oktober rond pianomuziek van Dmitri Sjostakovitsj en Galina Oestvolskaja én met opnieuw ook eigen composities.
Save the date!
We hopen in elk geval je er opnieuw bij bent!

Goggles and KOI Collective

In iedere editie telkens een week op voorhand uitverkocht en voor een goede reden. Het internationale succes van Goggles gecombineerd met de innovativiteit van KOI Collective is echt een genot voor het oor.

Stay informed

Updates about upcoming concerts and all kinds of related content: a newspaper article, a conversation, a photo essay
or follow us at
We will only use your email address to send you the newsletter. More information is in our privacy policy. You can unsubscribe at any time. Instructions are at the bottom of each newsletter.
I SOLISTI

De jongste telg van de Festival-van-Vlaanderen-familie viert dit jaar al zijn dertigste verjaardag. Het festival werd in 1994 opgericht als Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant met Mark Delaere als eerste artistieke leider. Aanvankelijk ging de aandacht afwisselend naar renaissancemuziek en muziek uit de 20e eeuw. In 2000 werd Transit toegevoegd, een weekend met de focus op nieuwe muziek dat intussen ook al vijfentwintig jaar bestaat.

Novecento en Transit

.

Festival 20·21 en het nieuwe concertconcept

In 2015 werd Mark Delaere opgevolgd door het duo Maarten Beirens (Transit) en Pieter Bergé (Novecento). Het festival veranderde opnieuw van naam (Festival 20·21) en het profiel werd verder aangescherpt. Programma’s werden (en worden) vrijwel altijd speciaal voor het festival geconcipieerd en vertrekken van een specifiek dramaturgisch concept dat de gespeelde werken inhoudelijk en/of muzikaal met elkaar verbindt. Zo is elk festivalconcert een coherent geheel met een doorlopende spanningsboog en hoge intensiteit. Ze duren gewoonlijk 60 à 75’ en hebben geen pauze. Gezongen teksten worden geprojecteerd om de betrokkenheid van het publiek te vergroten. Nu en dan wordt ook met video gewerkt, voor zover dit de muzikale beleving versterkt. De themadag zoomt jaarlijks in op een specifiek repertoire of een componist.
Transit groeide de voorbije 25 jaar uit tot het belangrijkste festival voor nieuwe muziek in ons land. Tientallen componisten uit binnen- en buitenland hebben er doorheen de jaren wereldpremières kunnen presenteren. Transit is intussen een niet meer weg te denken ontmoetingsplaats voor wie de ontwikkeling van de hedendaagse muziek een warm hart toedraagt.

Read more
Beeldreportage

SFEERBEELDEN Editie 2024

Read more