Festival Themadag Screams of Despair
Screams of Despair confronteert je in drie concerten met de diepe radeloosheid van twee van de grootste Russische componisten uit de vorige eeuw. Dmitri Sjostakovitsj voelde zich heel zijn leven bedreigd door de grimmige willekeur van de Sovjetleiders; Galina Oestvolskaja probeerde niet enkel aan de machthebbers te ontkomen, maar ook aan dit eindeloze tranendal. Het mag cynisch zijn, maar de lijdensweg van beide componisten leverde geniale muziek op die het hele spectrum van woede overspant: van machteloos gefluister tot uitzinnig getier.
Elias Van Dyck geeft een intro over Oestvolskaja om 13:15 in 30CC/Schouwburg
Pieter Bergé geeft een intro over Sjostakovitsj om 19:45 in LUCA School of Arts Campus Lemmens
Coproductie 30CC
Lezing Sjostakovitsj' Afscheid
In deze lezing (op ma 6 oktober) leidt Pieter Bergé je - met lange luistervoorbeelden - door de Vijftiende Symfonie van Sjostakovitsj om je optimaal voor te berieden op de uitvoering tijdens de Festival Themadag op 12 oktober.
Concert 1
Festival-artiest-in-residentie Brecht Valckenaers laat in dit solo-recital enkele preludes en fuga’s van Sjostakovitsj’ clashen met pianowerk van Oestvolskaja. Waar Sjostakovitsj zich erg liet inspireren door de lyriek en het fijne lijnenspel van Bach, behandelt Oestvolskaja de piano vooral als een slaginstrument.
Concert 2
Het New European Ensemble zet in dit programma met werken van Oestvolskaja en Sjostakovitsj een nieuwe stap in zijn continue inspanning om half vergeten meesterwerken van onder het stof te halen. Met zangers als Stotijn en Faveyts is de diepgang letterlijk én figuurlijk verzekerd.
Concert 3
Het slotconcert van de themadag begint sprankelend en zorgeloos met Sjostakovitsj’ Concerto voor piano, trompet en strijkorkest. Gewezen Koningin- Elisabethwedstrijd-winnaar Lukáš Vondráček zit aan het klavier. In de aansluitende Vijftiende Symfonie schuiven er wolken voor de zon. Een absoluut weergaloos werk dat bij Brussels Philharmonic o.l.v. Kazushi Ono in ideale handen is.