Ga verder naar de inhoud

Transit 2023: enthousiast - kleurrijk - variatie - divers

24 mei 2023 · Maarten Beirens

Transit 2023 is een festival dat op enthousiaste wijze een kleurrijke – diverse – variëteit aan nieuwe muziek omarmt. Je kunt er heerlijk grasduinen in de nieuwe muziek.

Jaarbeeld Transit 2023

Curating Diversity

Drie jaar geleden stapte Transit mee in Sounds Now, een samenwerking tussen negen internationale partners en ondersteund door financiering van Creative Europe.

Met 'curating diversity’ als centrale thema zet Sounds Now in op wat diversiteit (in etnische achtergrond, in gender en in socio-economische achtergrond) kan betekenen in het hart van de artistieke werking van een festival: hoe gaat een curator om met culturele elementen in een wereld die cultureel alsmaar meerduidiger wordt? Hoe reflecteren de componisten en makers van nu de diversiteit die hen omringt en hoe kunnen we met een nieuwe generatie curatoren ontdekken hoe deze nieuwe context in het DNA van een festival een plek kan krijgen?

Maar de start van Sounds Now viel samen met een cultuurleven dat op slot ging. Vandaar dat veel Sounds Now-producties doorschoven naar een latere datum, zodat de zichtbaarheid ervan pas nu in het programma van Transit evident wordt.

  • Met Counterforces waarvoor Frederik Croene een divers trio zangeressen samenbracht en Noise Uprising (Zwerm met Sofia Jernberg en Sophia Burgos) tonen we twee Sounds Now-producties waarin artiesten reflecteren over aspecten van die centrale thematiek.
  • Een gelijkaardige invalshoek vinden we ook in Marco Blaauws
    zoektocht naar het universele van de trompetklank.

Aan de andere kant staan componisten die op hun manier orde in een veelheid aan muzikale (en theatrale) mogelijkheden aanbrengen:

  • de ‘hyperreality’ van Michael Beils onweerstaanbare Hide to Show,
  • de relieken van Mauro Lanza,
  • de strenge schoonheid van wiskundige combinaties bij Tom Johnson en proporties bij Heleen Van Haegenborgh.

De tijd dat ‘nieuwe muziek’ een welomschreven esthetiek veronderstelde, ligt achter ons. Het maakt plaats voor een festival dat op enthousiaste wijze een kleurrijke – diverse – variëteit aan nieuwe muziek omarmt waarin het voor de toeschouwers heerlijk grasduinen is.

De tijd dat ‘nieuwe muziek’ een welomschreven esthetiek veronderstelde, ligt achter ons.

Maarten Beirens